Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο Στάθμευσης για ΑμεΑ

Δελτίο Στάθμευσης για ΑμεΑ


Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων ΑμεΑ



Με το παρόν άρθρο, αναλύουμε όσο πιο απλά και κατανοητά, την διαδικασία απόκτησης του Δελτίου Στάθμευσης για ΑμεΑ. Παραθέτοντας στον αναγνώστη κι όλη την σχετική νομοθεσία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε.


   Συγκεκριμένα θα πρέπει στην Απόφαση Πιστοποίησης Αναπηρίας να επιβεβαιώνεται ότι η πάθηση τους ανήκει στις παθήσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (ΦΕΚ 166/Α΄), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 23 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43/Α΄).


Αναλυτικά

Με τις διατάξεις του Π.∆. 241/2005, (ΦΕΚ 290/ Α΄) εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία προς τις διατάξεις της Σύστασης 98/376/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 4ηςΙουνίου 1998 (L 167/12.6.1998) σχετικά με δελτίο στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Θεσμικό Πλαίσιο:


Φορέας:

Η χορήγηση του Δελτίου Στάθμευσης ανατίθεται από το Π.∆. 241/2005 στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

(Τηλέφωνο 1889 νέα υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών για ΑμεΑ).


Χρόνος ισχύος:

Σε περίπτωση οδήγησης του αυτοκινήτου από συγκεκριμένο οδηγό, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας αυτού, η ισχύς του δελτίου στάθμευσης διαρκεί όσο η άδεια οδήγησης του οδηγού.

Ως ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ θα λαμβάνεται η ημερομηνία λήξης του εγγράφου Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕΠΑ. [όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 της υπ’αριθ. Οικ. 53915/2727/09.09.2020 (ΑΔΑ Ω7ΗΙ465ΧΘΞ-ΣΜΧ) Εγκύκλιος «Συμπλήρωση τηςυπ’ αριθμ. 515/07.01.2015 Εγκυκλίου (ΑΔΑ ΩΜΟΙ1-ΧΘΜ) σχετικά με τη διάθεσηΔελτίων Στάθμευσης ΑμεΑ»]

Δικαιούχοι:

 α) Οι κάτοχοι των οχημάτων τα οποία έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (ΦΕΚ 166/Α΄), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43/Α΄).

β) Οι κάτοχοι Ι.Χ. οχημάτων, που έχουν αποκτηθεί χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία περί απαλλαγής τελών ταξινόμησης για Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναδοχής ή υιοθεσίας Ατόμων με Αναπηρίες.

γ) Επίσης δικαιούχοι, σύμφωνα με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους υπ’ αριθ. 515/07.01.2015 (ΑΔΑ ΩΜΟΙ1-ΧΘΜ) Εγκύκλιος «Διάθεση Δελτίων Στάθμευσης ΑμεΑ» και υπ’αριθ. Οικ. 53915/2727/09.09.2020 (ΑΔΑΩ7ΗΙ465ΧΘΞ-ΣΜΧ) Εγκύκλιος «Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 515/07.01.2015 Εγκυκλίου (ΑΔΑ ΩΜΟΙ1-ΧΘΜ) σχετικά με τη διάθεση Δελτίων Στάθμευσης ΑμεΑ» είναι και οι παρακάτω περιπτώσεις:

    1. Πολίτες οι οποίοι κατέστησαν ΑµεΑ μετά την απόκτηση του Ι.Χ αυτοκινήτου εφόσον προσκομίσουν στην Υπηρεσία έγγραφο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και βεβαίωση από την Γραμματεία των ΚΕΠΑ, µε τα οποίες να επιβεβαιώνεται ότι η πάθηση τους ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.1798/88, όπως αυτές τροποποιήθηκαν µε το άρθρο 23 του ν.1882/90 και έχουν στην πλήρη κυριότητάς τους Ι.Χ. αυτοκίνητο (το οποίο όμως δεν είναι αναπηρικό) 

α) Στην περίπτωση που το ΑµεΑ έχει άδεια ικανότητας οδήγησης σε ισχύ, τότε θα λαμβάνεται ως λήξη ισχύος του δελτίου στάθμευσης η ημερομηνία λήξης της άδειας αυτής.

β) Στην περίπτωση κατά την οποία το ΑµεΑ στερείται αδείας ικανότητας οδήγησης και εξυπηρετείται από άλλο άτομο τότε θα συνυποβάλλεται, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών υπεύθυνη δήλωση στην οποία ρητά θα αναφέρεται ότι «η χρήση του Δελτίου Στάθμευσης θα γίνεται στο συγκεκριμένο όχημα και µόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΑµεΑ και όταν το ΑµεΑ επιβαίνει του οχήματος»

    2. Γονείς ανηλίκων τέκνων ΑµεΑ και δικαστικοί συμπαραστάτες ανηλίκων-ενηλίκων ΑµεΑ, εφόσον προσκομίσουν στην Υπηρεσία έγγραφο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και βεβαίωση από την Γραμματεία των ΚΕΠΑ, µε τα οποία να επιβεβαιώνεται ότι η πάθηση των ανήλικων/ενηλίκων Αµεα ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.1798/88, όπως αυτές τροποποιήθηκαν µε το άρθρο 23 του ν.1882/90, τότε το Δελτίο Στάθμευσης εκδίδεται στο όνομα του ΑµεΑ µε ορισμό ως οδηγών του Ι.Χ. αυτοκινήτου (αναπηρικού ή µη) των γονέων και στην περίπτωση δικαστικής συμπαράστασης τον ορισμό του δικαστικού συμπαραστάτη ως οδηγού. 

Επιπλέον, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα πρέπει να συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση µε περιεχόμενο το κείμενο που αναφέρεται στην παράγραφο 1β, καθώς και η απόφαση δικαστικής συμπαράστασης όπου αυτή απαιτείται.

    3. Είναι εφικτή η παραλαβή Δελτίου Στάθμευσης από ΑμεΑ, των οποίων η πάθηση τους ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988(Α’166), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 23 του ν.1882/1990 (Α’ 43) και δεν έχουν στην κυριότητά τους Ι.Χ. αυτοκίνητο εφόσον προσκομίσουν στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας: 

α) Έγγραφο Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕΠΑ, καθώς και βεβαίωση από την Γραμματεία των ΚΕΠΑ, με τα οποία θα επιβεβαιώνεται ότι η πάθησή τους ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988, όπως ισχύει. 

β) Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις του ΑμεΑ και το οποίο θα είναι στην κυριότητα είτε γονέων είτε τέκνων είτε του ή της συζύγου, κατά περίπτωση, 

γ) Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας καθώς και αντίγραφο Σύμβασης leasing που έχει συναφθεί από τα δικαιούμενα πρόσωπα (ΑμεΑ, γονείς, τέκνα, σύζυγοι) 

δ) Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας , αντίγραφο Σύμβασης leasing που έχει συνάψει η επιχείρηση στην οποία τα δικαιούμενα πρόσωπα εργάζονται, καθώς και βεβαίωση του νομίμου εκπροσώπου αυτής ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει παραχωρηθεί προς χρήση σε αυτά στα πλαίσια της σύμβασης εργασίας που έχουν αυτά συνάψει . 

ε) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι «η χρήση του Δελτίου Στάθμευσης θα γίνεται στο συγκεκριμένο όχημα που έχει δηλωθεί και το οποίο θα οδηγείται αποκλειστικά από γονέα ή τέκνο, είτε τον ή την σύζυγο, ανάλογα με την κυριότητα του οχήματος και μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΑμεΑ και όταν το ΑμεΑ επιβαίνει του οχήματος»


Δικαιολογητικά:

  Οι δικαιούχοι του Δελτίου Στάθμευσης ΑμεΑ, όπως ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 του Π.∆. 241/2005 προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) έντυπη αίτηση,

β) Υπεύθυνη δήλωση, στις περιπτώσεις που η κυριότητα του Ι.Χ. αυτοκίνητου δεν είναι στο όνομα του ΑμεΑ, στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι «η χρήση του Δελτίου Στάθμευσης θα γίνεται στο συγκεκριμένο όχημα που έχει δηλωθεί και το οποίο θα οδηγείται αποκλειστικά από γονέα ή τέκνο, είτε τον ή την σύζυγο, ανάλογα με την κυριότητα του οχήματος και μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΑμεΑ και όταν το ΑμεΑ επιβαίνει του οχήματος»,

γ) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος,

δ) φωτοαντίγραφο της άδειας οδήγησης του αιτούντος,

ε) δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες (τύπου ταυτότητας),

στ) το ειδικό σήμα στάθμευσης για αναπηρικά οχήματα, το οποίο προβλέπεται από την Γ4Α/Φ/3012/1984 Απόφαση Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, εφόσον αυτό έχει χορηγηθεί,

ζ) για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο εδάφιο (β) της παραγράφου 4, του άρθρου 1 του Π.∆. 241/2005, ως δικαιολογητικά, επιπλέον, κατατίθενται, κάθε διοικητική ή δικαστική πράξη ή απόφαση σχετική με την υιοθεσία ή την αναδοχή Ατόμων με Αναπηρίες.


Χρήση:

Η χρήση του Δελτίου Στάθμευσης, γίνεται:

α. Σε αποκλειστικής χρήσης χώρους στάθμευσης με οριζόντια και κάθετη σήμανση για οχήματα Ατόμων με Αναπηρίες.

β. Κατά προτεραιότητα σε οδούς και χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων.

Τι δικαιώματα έχετε από την χρήση της κάρτας:

  • Απαλλαγή από τα τέλη των διοδίων.

Μπορείτε να περνάτε δωρεάν τα διόδια με  την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας ΕΚΤΟΣ της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, που έχουν μια καλή έκπτωση και της Αττικής οδού όπου περνάνε μόνο οι ανάπηροι πολέμου.


  • Θέση στάθμευσης.

Μπορείτε να ζητήσετε από το Δήμο σας, αποκλειστική θέση στάθμευσης έξω ή κοντά στο σπίτι σας.

Επίσης μπορείτε να σταθμεύετε σε θέσεις ΑμεΑ.

  • Έκπτωση στα ναύλα.

Μπορείτε να έχετε 50% έκπτωση σε πλοία για το αυτοκίνητο, εσάς και τον συνοδό σας.

Τι υποχρεώσεις  έχετε από την χρήση της κάρτας:

  • Αναπηρικό δίπλωμα οδήγησης
    (για χρήση οχήματος από ΑμεΑ).

Από τη στιγμή που εκδίδεται το δελτίο στάθμευσης σημαίνει ότι έχετε κάποια σοβαρή πάθηση. Είναι υποχρέωση σας να αλλάξετε το δίπλωμα σας σε αναπηρικό για την δική σας ασφάλεια αλλά και για των άλλων. Το δίπλωμα που έχετε δεν ισχύει πλέον, άρα στην ουσία οδηγείτε χωρίς δίπλωμα, με όλες τις συνέπειες του νόμου.


Ανανέωση−Αντικατάσταση:

Σε περίπτωση λήξης της ισχύος του Δελτίου Στάθμευσης, λόγω λήξης της ισχύος της άδειας οδήγησης του κατόχου του, αυτό ανανεώνεται για τη διάρκεια ανανέωσης της άδειας οδήγησης.

Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή φθοράς του Δελτίου Στάθμευσης, αυτό επανεκδίδεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία, με αίτησή του, υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται η απώλεια ή η κλοπή ή η φθορά του Δελτίου Στάθμευσης. Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει αν κατά τον χρόνο της επανέκδοσης του Δελτίου συνεχίζουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις το νέο Δελτίο Στάθμευσης χορηγείται εντός ενός μηνός από την ημερομηνία δήλωσης της απώλειας ή κλοπής ή φθοράς του παλαιού.

 

Παρατηρήσεις:

• Το Δελτίο Στάθμευσης αντικαθιστά το ειδικό σήμα στάθμευσης.
• Κατά τη χορήγηση του κοινοτικού τύπου, Δελτίου Στάθμευσης στους δικαιούχους, παρέχεται ο κατάλογος που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χρήσης του Δελτίου αυτού στα διάφορα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• Οι κάτοχοι οχημάτων, που έχουν αποκτήσει το Ειδικό Σήμα Στάθμευσης για Αναπηρικά Αυτοκίνητα, που προβλέπεται από τις διατάξεις της αριθμ. Γ4Α/3012/Β4/15.1.1985 απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, προσέρχονται εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του Π.Δ. 241/2005 στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση - χορήγηση των Δελτίων Στάθμευσης Α.μεΑ., σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το Π.Δ. 241/2005. Τα Ειδικά Σήματα Στάθμευσης για Αναπηρικά Αυτοκίνητα, που έχουν χορηγηθεί με βάση τις διατάξεις της Γ4Α/3012/Β4/15.1.1985 απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, παύουν να ισχύουν μετά την παρέλευση ενός έτους από τη δημοσίευση του Π.Δ. 241/2005.
• Οι δικαιούχοι, που αποκτούν όχημα μετά την έναρξη ισχύος του Π.Δ. 241/2005, λαμβάνουν αμέσως μετά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος το Δελτίο Στάθμευσης για Ατομα με Αναπηρίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 241/2005.

 


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

1) της Σύστασης 98/376/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 4ηςΙουνίου 1998 (L 167/12.6.1998) σχετικά με δελτίο στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

2) Π.∆. 241/2005, (ΦΕΚ 290/ Α΄)

3) άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (ΦΕΚ 166/Α΄)

4) παρ.1 του άρθρου 23 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43/Α΄)

5) εγκύκλιος υπ’ αριθ. 515/07.01.2015 (ΑΔΑ ΩΜΟΙ1-ΧΘΜ) «Διάθεση Δελτίων Στάθμευσης ΑμεΑ»

6) εγκύκλιος υπ’αριθ. Οικ. 53915/2727/09.09.2020 (ΑΔΑΩ7ΗΙ465ΧΘΞ-ΣΜΧ) «Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 515/07.01.2015 Εγκυκλίου (ΑΔΑ ΩΜΟΙ1-ΧΘΜ) σχετικά με τη διάθεση Δελτίων Στάθμευσης ΑμεΑ»




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: