Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Κάρτα διοδίων ΑμεΑ και διευκρινήσεις




Εσείς μας ρωτήσατε και εμείς ήρθαμε σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία και μάθαμε τι ακριβώς συμβαίνει με τη κάρτα ΑμεΑ για τα διόδια και τις προϋποθέσεις δωρεάν διέλευσης όταν ο ΑμεΑ δεν είναι μέσα στο όχημα. 


💥Η ΕΡΏΤΗΣΗ ΜΑΣ:

Στο νόμο 4903/2022 (ΦΕΚ 46/Α/05-03-2022) στο Άρθρο 17 στο τέλος λέει:

"Ο δικαιούχος επιβαίνει στο όχημα κατά τη διέλευση με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ενώ δεν επιβαίνει ο δικαιούχος στο όχημα, η μετακίνηση γίνεται προς εξυπηρέτηση αυτού. Mε την απόφαση του τρίτου εδαφίου, καθορίζονται, επιπλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις, κατά τις οποίες η μετακίνηση θεωρείται ότι γίνεται αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση του δικαιούχου, καθώς και το επιβαλλόμενο πρόστιμο, σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων της κατ’ εξαίρεση διέλευσης, το οποίο αποτελεί έσοδο της Υπηρεσίας Οδικών Τελών-Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών".

1. Ποιες είναι τελικά αυτές οι προϋποθέσεις και σε πια ΚΥΑ ή άλλη διάταξη μπορούμε να τις βρούμε;

2. Θα πρέπει να βγει έξτρα κάρτα πέρα από τη μπλε (δελτίο στάθμευσης ΑμεΑ) του υπουργείου μεταφορών; Και αν ναι, με πια διαδικασία ακριβώς; 

Παρακαλώ πολύ ενημερώστε με γιατί στα περισσότερα διόδια δεν δέχονται την έκπτωση αν δεν είναι ο ΑμεΑ μέσα και/ή έχουν δική τους κάρτα διέλευσης διοδίων. 


💥ΚΑΙ Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΔΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΥΟΤ-ΗΔΟΥ) email yot@yme.gov.gr


ΘΕΜΑ: Ενιαία κάρτα για τη διέλευση των ΑμεΑ από όλους τους αυτοκινητοδρόμους με διόδια

ΣΧΕΤ.: Το από 16.09.2022 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.... 

Σε συνέχεια του από 16.09.2022 ηλεκτρονικού σας μηνύματος με θέμα «Περί προϋποθέσεων διέλευσης από», σας ενημερώνουμε ότι

Με το άρθρο 17 του Ν. 2403 (46 Α΄ 2022) καθορίστηκαν οι δικαιούχοι της ενιαίας κάρτας για διέλευση των ΑμεΑ από όλους τους αυτοκινητοδρόμους με διόδια. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής εφαρμογής και η κάρτα θα εκδίδεται και θα αποστέλλεται στους δικαιούχους. Αρμοδιότητα για την έκδοση των καρτών έχει η Υπηρεσία μας.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη αποσυνδέθηκε η υποχρέωση χρήσης συγκεκριμένου οχήματος καθώς και η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας του ΑμεΑ στο όχημα κατά την διέλευση από τα διόδια, εφόσον πληρούνται ειδικές προϋποθέσεις, κατά τις οποίες η μετακίνηση θεωρείται ότι γίνεται αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση του δικαιούχου και σύμφωνα με τους όρους της Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί. 

Βρισκόμαστε στην φάση υλοποίησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής και έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις κατηγορίες των δικαιούχων και τα δικαιολογητικά για την έκδοση της ενιαίας κάρτας προκειμένου να προχωρήσουμε στην έκδοσή της. 








Συνεπώς εμείς σαν Ομάδα Υποστήριξης ΑμεΑ, περιμένουμε τη νέα Υπουργική Απόφαση για να μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε εκ νέου. 

Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά και μείνετε συντονισμένοι στην ομάδα μας για νεότερα.